Atunci când vine vorba despre design interior magazin, trebuie să știi că realizarea acestuia constituie o adevărată artă. Multe persoane au încercat să realizeze o amenajare interioară magazin, apelând la diverse trucuri care să atragă clienții, însă nu oricine reușește să obțină rezultatul dorit. Există diverse tehnici de design interior magazin, pentru a te asigura că magazinul tău este atractiv pentru clienți.
Când vine vorba despre proiecte de design interior magazin, trebuie să se țină cont, în primul rând, de identitatea brand-ului. Acest lucru înseamnă că, în cadrul unui proiect de amenajare interioară magazin, se va încerca utilizarea culorilor, stilului și abordării specifice brandului. Este absolut normal ca nu oricine să poată realiza un design interior magazin care să aducă beneficiile sperate, însă dacă înveți câteva detalii de bază, vei putea să te ocupi de design-ul interior al magazinului tău.
Ce este design-ul de interior magazin?
Vorbind despre design interior magazin, te gândești la modul în care este amenajat magazinul, cum arată în interior și cum se prezintă clienților. Printre detaliile care țin de amenajarea interioară a magazinului se numără pereții interiori, pardoseala și iluminatul.
Care este procesul de design interior?
Proiectul de design interior magazin presupune câteva etape. În primul rând, trebuie să alegi un specialist care să te ajute cu acest proiect de amenajare interioară magazin și să se asigure că magazinul tău obține design-ul la care ai visat, pentru a fi pe placul grupului-țintă de clienți. Un aspect demn de luat în considerare este modul în care colaborezi cu firma aleasă de tine. În cadrul unui proiect de design interior magazin, nu este suficient să primești simulările computerizate cu design-ul, urmând să te ocupi tu de toate detaliile ce țin de punerea în aplicare a proiectului. Dimpotrivă, este esențial ca designer-ul să devină un fel de partener de lucru, care va coordona implementarea proiectului de design interior magazin, de la începutul acestuia și până la final. Dar haide să vedem care este, exact, procesul de design interior magazin.
- Discuția premergătoare începerii proiectului de design interior magazin. Aceasta constă într-o întâlnire cu designer-ul, pentru a stabili detaliile referitoare la ceea ce își dorește clientul. Este momentul în care îi prezinți designer-ului spațiul care urmează să fie amenajat, elementele specifice pe care ți le dorești (precum culori, obiecte, decorațiuni) și termenul în care trebuie încadrat proiectul de amenajare interioară magazin.
- Această etapă se referă la măsurarea exactă, tridimensională, a spațiului care are nevoie de amenajare interioară magazin.În urma măsurătorilor, spațiul este redesenat în format electronic. Pentru acest pas, o echipă de specialiști ia măsurătorile necesare și fotografiază spațiul. Releveul este extrem de important în cadrul oricărui proiect de design interior magazin, întrucât garantează exactitatea calculelor de finisaje, mobilier și altele, pentru a evita posibilele erori care ar putea apărea în implementarea proiectului.
- Planuri cu propunere de mobilare a spațiului. În cadrul acestei etape, se realizează planuri de compartimentare a spațiului și de amplasare a mobilierului, planurile având la bază studii de fluxuri și ergonomie.
- Una dintre cele mai importante etape ale unui proiect de design interior magazineste aceea de creație. În cadrul acestei etape, designer-ul selectează câteva imagini de referință pentru a defini ambientul spațiilor din proiectul de amenajare interioară magazin, alege finisajele, materialele și obiectele necesare de la diverși furnizori și concepe mobilierul pe comandă. Pe scurt, în cadrul acestei etape, designer-ul realizează o imagine globală a spațiilor pe care urmează să le modeleze.
- Prezentări 3D fotorealiste/randări. Este etapa în care sunt modelate încăperile, mobilierul și alte obiecte, precum și se realizează imagini 3D reprezentative, cunoscute sub denumirea de randări. Aceste imagini ilustrează design-ul propus, incluzând finisajele, compoziția cromatică, obiectele de mobilier, decorațiuni și altele. Cu ajutorul acestor randări, vei putea vedea imaginea finală a rezultatului de amenajare interioară magazin, chiar înainte de a începe lucrările de șantier.
- Proiectare de arhitectură și detalii de execuție. Acestea conțin planșe A3 sau A4 cu planuri, elevații și detalii necesare pentru executarea proiectului de design interior magazin. Toate sunt adunate într-un dosar care se predă muncitorilor de pe șantier, astfel ca aceștia să înțeleagă în profunzime lucrările pe care urmează să le efectueze.
Cum adaugi mobilier în magazin pentru a pune în valoare produsele vândute?
Mobilierul comercial joacă un rol deosebit de important pentru orice magazin. Există câteva aspecte de care trebuie să ții cont atunci când alegi mobilierul care să fie potrivit proiectului tău de design interior magazin.
- Este esențial să ții cont de proiectarea unor linii de mobilier modern, care să ofere un grad ridicat de specializare pentru diverse categorii de mărfuri și să poată pune în valoare caracteristicile și destinația mărfurilor expuse.
- Alege un mobilier comercial funcțional, personalizat pe nevoia consumatorului tău, care să aibă o bună capacitate de preluare a mărfurilor atât pe orizontală, cât și pe verticală.
- Amplasează mobilierul astfel încât acesta să permită folosirea intensivă a spațiilor comerciale, pe orizontală și pe verticală, precum și un grad optim de încărcare a sălii de vânzare cu marfă. Recomandarea este ca magazinul să aibă un grad de ocupare a suprafeței cu mobilier între 25-35%, în funcție de profilul magazinului.
- Asigură-te că alegi mobilier cu o înălțime care realizează un echilibru între nevoia de a expune un volum cât mai mare de marfă și nevoia de a prezenta într-un mod cât mai atrăgător fronturile de vânzare. În acest sens, este recomandat ca piesele de mobilier utilizate în interiorul sălii de vânzare să nu depășească o înălțime de 1,65m, astfel ca vizibilitatea mărfii să fie asigurată. Fac excepție de la această regulă rafturile de perete. Rafturile laterale, care sunt amplasate pe lângă pereți pot avea o înălțime de până la 2.2-2.4m, pentru a permite utilizarea la maximum a suprafeței pereților în scopul prezentării mărfurilor.
- În cadrul unui proiect de amenajare interioară magazin, trebuie să ții cont de recomandările privind mobilarea magazinului. Mobilarea trebuie să fie în strânsă dependență cu principalele căi de circulație. Se consideră optimă aranjarea dreptunghiulară a frontului de expunere a mărfii spre calea principală de circulație.
- De asemenea, este recomandat să aranjezi piesele de mobilier în linie dreaptă, circulară sau semicirculară, eliminând posibilitatea de a forma unele zone ascunse, necontrolabile.
- Rândurile purtătorilor de marfă trebuie să fie dimensionate optim, astfel că lungimea lor va fi situată între 5 și 10 m.
Ce layout trebuie sa aibă un design interior de magazin?
Importanța unui design interior magazin nu ar trebui subestimată niciodată. Marfa care este așezată într-un mod plăcut din punct de vedere vizual are capacitatea de a atrage atenția clienților și de a-i încuraja să treacă pragul unui magazin. Încă de la vitrina magazinului, este esențial modul de amenajare interioară magazin, pentru a te asigura că transmiți clienților un mesaj pozitiv. Vitrina magazinului este precum o oglindă a magazinului și trebuie să spună povestea a ceea ce clientul va găsi în interior.
Trucul pentru a face asta este să explorezi diverse interpretări creative pentru proiectul de design interior magazin și să expui produsul în centrul vizual. Astfel, vei atrage atenția și vei comunica un mesaj clienților sau potențialilor clienți ai magazinului.
Desigur că este important să utilizezi un design interior magazin inovator și creativ, dar este, totodată, vital să le oferi clienților spațiu aerisit. Un mediu înghesuit, aglomerat, le poate oferi clienților falsa impresie că marfa vândută este de calitate îndoielnică. Este necesar să oferi spații libere în magazin, unde clienții să poată să se miște în voie și să se gândească la achizițiile pe care le vor face.
Care sunt principalele elemente de design interior magazin?
Atunci când realizezi un proiect de design interior magazin, sunt câteva aspecte de care trebuie să ții cont. Ți le vom prezenta, pentru a ști care sunt principalele elemente care contribuie la o bună amenajare interioară magazin.
- Pereții interiori joacă un rol important, întrucât sunt utilizați pentru a segmenta spațiul magazinului, pentru a departaja zonele de vânzare de cele care sprijină vânzarea – cum sunt depozitele, laboratoarele, birourile, atelierele.
Tendința în prezent este să se utilizeze pereții despărțitori mobili, care sunt extrem de eficienți în asigurarea flexibilității în exploatarea spațiilor. În acest sens, sunt preferate materialele ușoare, precum lemnul, cartonul special, metalul, sticla și materialele plastice. Pereții utilizați pentru divizarea sălii de vânzare pot fi colorați, decorați cu tapet sau acoperiți cu diverse alte materiale, menite să producă efecte estetice atrăgătoare.
- Pardoseala este și ea o parte importantă în cadrul unui design interior magazin. Aceasta participă la crearea ambianței, dar trebuie să îndeplinească, totodată, o mare funcționalitate în asigurarea condițiilor de întreținere a curățeniei, precum și de protecție a mărfurilor expuse și a echipamentului comercial existent. Pentru a îndeplini aceste condiții, pardoseala trebuie să fie:
- Rezistentă la traficul intens al clienților;
- Ușor de curățat și de uscat;
- Să nu prezinte obstacole pentru clienți și personalul magazinului.
În general, pardoseala este aleasă în funcție de imaginea pe care îți dorești să o transmiți clienților tăi. De exemplu, se utilizează pardoseală cu efect de marmură în magazinele alimentare, pentru a crea impresia de curățenie. În schimb, magazinele de mobilă optează pentru o pardoseală cu un înveliș care sugerează ambianța unei camere mobilate lux.
- Plafonul este un alt element esențial în cadrul unui proiect de design interior magazin.Acesta contribuie la atmosfera încăperii, dar are și scopul de a ascunde conductele sanitare, instalația electrică, precum și alte elemente care țin de infrastructura construcției. Înălțimea plafonului este deosebit de importantă, iar în acest sens, trebuie să ții cont de următoarele aspecte:
- Plafonul jos creează o atmosferă intimă în magazin. Însă poate oferi și sentimentul lipsei de confort, întrucât poate da impresia unui spațiu aglomerat.
- Plafonul înalt dă senzația de spațiu, dar clienții pot aprecia acest lucru ca fiind o încăpere impersonală, rece.
- Iluminatul face parte din proiectul de amenajare interioară magazin, fiind și o necesitate practică, dar și cu efect promoțional. Iluminatul joacă un rol important în proiectul de design interior magazin, întrucât atrage atenția trecătorilor și le facilitează clienților examinarea mărfurilor expuse. Pentru a obține efectul dorit, este necesar să te asiguri că este armonizată culoarea, poziția, tipul de lampă și dispozitivele de fixare. Printre tipurile de iluminat utilizate în cadrul unui proiect de amenajare interioară magazin se numără:
- Lumina incandescentă – este utilizată, în general, pentru a accentua lumina, întrucât oferă un spectru larg de culori. Cu ajutorul acestui tip de lumină, este mai ușor de determinat culoarea reală a unui produs.
- Lumina fluorescentă și lumina de vapori metalici produc efectul de irizare albastră, care conferă culorilor o nuanță nenaturală. Aceste tipuri de lumină sunt utilizate pentru iluminarea de fond.
Prin reducerea nivelului de iluminare, sunt afectate celelalte elemente care țin de design interior magazin. De asemenea, trebuie să știi și alte trucuri:
- Culorile deschise reflectă lumina, în timp ce culorile închise o absorb.
- Suprafețele lucioase reflectă lumina, iar suprafețele mate nu.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=bfEHzVUgujs[/embedyt]
Cum îmi dau seama că magazinul de interior este prea aglomerat?
Pentru un design interior magazin reușit, trebuie să ții cont de încă un aspect, alături de cele deja menționate: aglomerarea magazinului. Este adevărat că poți avea tentația de a amplasa produse noi, produse aflate la reducere sau promoție și diverse reclame pentru ca acestea să fie observate de clienți de îndată ce pătrund în magazin. Însă acest lucru aglomerează exact spațiul pe care trebuie să îl lași liber.
Experții în design interior magazin sfătuiesc eliberarea spațiului de la intrarea în magazin, întrucât o intrare liberă, aerisită este mai primitoare și mai apreciată de către clienți. Zona aceasta poartă denumirea de zonă de decompresie și este zona în care clienții fac o tranziție mentală de la lumea exterioară la mediul din magazinul tău. Imediat ce intră în magazin, clienții fac cunoștință cu magazinul, își creează o opinie despre acesta și chiar au supoziții în subconștient privitoare la prețurile pe care se așteaptă să le vadă.
Conform experților în design interior magazin, aceasta este o zonă care ar trebui să fie deschisă, îmbietoare și liberă de display-uri puternice din punct de vedere vizual și aglomerare de semne și anunțuri.
Design de succes în magazinul tău
După cum vezi, există câteva criterii și elemente de care trebuie să ții cont în cadrul unui proiect de design interior magazin. Urmează sfaturile prezentate și te vei bucura de un design interior de succes în magazinul tău.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=zItbA2QsSxc[/embedyt]
Cauți o firmă care se poate ocupa de Design-ul Interior al magazinului tău?
Graphtec oferă servicii de design, proiectare și producție In-House pentru amenajări interioare magazin, având expertiză de 20 de ani pe piața din Romania și internațională.
Ne poți urmări pe facebook și poți vedea proiectele noastre pe site.